De Oosterkerk is in 1928 gebouwd langs het spoor, tussen de Oostburgweg en de Lage Bothofstraat in de wijk Velve-Lindenhof in Enschede. De kerk is gebouwd naar ontwerp van Jan en Theo Stuivinga Architecten uit Zeist.
oude kerk, nieuw begin
Na de herstructurering van het terrein van de Oosterkerk heeft Beltman Architecten een ontwerp gemaakt voor hergebruik van de kerk tot appartementen en nieuwbouw appartementen voor ex-verslaafden.
Het uiterlijk van de kerk is ondanks de aanpassingen in tact gebleven. In de grote kerkzaal zijn appartementen over twee verdiepingen: vier op de toegevoegde verdieping. En drie op de begane grond waar ook een gezamenlijke huiskamer is en een kantoorruimte voor personeel. Bij de herstructurering zijn kenmerken van het oude gebouw zichtbaar gebleven. Raampartijen, schuine wanden, de nok van de oude kerk en spanten zijn herkenbaar. In de tuin van de kerk staat een nieuwe gebouw met daarin 10 appartementen.
De kerk is niet als rijksmonument aangemerkt en staat ook niet op de lijst van gemeentelijke monumenten. Toch is het een bijzonder gebouw met waardevolle karakteristieke elementen. Met name het fraaie metselwerk, de eigenzinnige houten klokkentoren met de goudkleurige windvaan en de in het oog springende houten dakkapellen met grote vensters in beide zijgevels geven het gebouw een heel eigen karakter. De kerk heeft aan de entreezijde aan de Oostburgweg ook nog twee originele houten entreedeuren omlijst door fraai gedetailleerd metselwerk.
De kerk is omgeven door een grote groene tuin. Destijds bij de opening van de kerk zijn twee grote taxusbomen geschonken. De inmiddels grote monumentale bomen flankeren de hoofdentree van de kerk.
Zes grote lindebomen begeleiden de oprijlaan in de achtertuin. Het lindelaantje eindigt bij de kerk en een grote beuk. De bomen zijn vanaf de omgeving goed zichtbaar en hebben grote invloed op het straatbeeld.
De kerk straalt samen met de tuin een fraaie combinatie van rust, ruimte en eenvoud uit. Met name deze setting van kerk en tuin is waardevol voor de wijk. Het geeft de wijk een bijzondere plek en het laat een stukje fraai behouden geschiedenis van de wijk Velve-Lindenhof zien.
karakteristiek en monumentaal
informatie
locatie: Enschede
opdrachtgever: woningcorporatie Domijn
aannemer: Aannemersbedrijf Kormelink BV, Rietmolen
architect
Esther Mastenbroek
Beltman Architecten heeft in opdracht van woningcorporatie Domijn getekend voor de herstructurering van het terrein van de Oosterkerk en naastliggende percelen. Door de herstructurering is er plaats voor zorgappartementen: zowel appartementen in de bestaande kerk als in de nieuwbouw.
Beltman Architecten heeft tevens het ontwerp gemaakt voor hergebruik van de kerk tot appartementen en nieuwbouw appartementen voor ex-verslaafden.
volgende project